Hitelminősítés - Javította a K&H Bank forintbesorolását a Moody's

Gazdaság, 2018.06.07

Javította a K&H Bank hosszú és rövid távú forintbetét-besorolását csütörtökön a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a K&H forintbetéti osztályzatait az eddigi Baa3/Prime-3-ról egy fokozattal Baa2/Prime-2-re emelte.

A besoroláson a Moody's érvényben hagyta a további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég egyidejűleg megerősítette a K&H Bank Baa3/Prime-3 hosszú és rövid távú devizabetét-osztályzatait, valamint a pénzintézet hosszú és rövid távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA) Baa2(cr)/Prime-2(cr) szinten.

A devizabetéti besorolások kilátása változatlanul stabil.

Az indoklás szerint a K&H Bank forintbetéti besorolásainak felminősítése mindenekelőtt azt tükrözi, hogy a Moody's megítélése szerint az anyavállalatról, a belga KBC Bankról továbbra is jelentős készség feltételezhető magyarországi érdekeltségének támogatására.

A felminősítés tényezői között szerepel emellett a Moody's által az elméleti csődhelyzeti forgatókönyvekre kidolgozott hitelezői veszteségbecslési módszertan (Advanced Loss Given Failure, LGF) alapján elvégzett elemzés eredménye is, amely két fokozatnyi felminősítési mozgásteret jelent a K&H forintbetéti besorolásai esetében a korábbi egy fokozatnyi felfelé mutató minősítési mozgástér helyett.

A cég szerint az LGF elemzési módszertanból eredő pótlólagos felminősítési mozgásteret alátámasztja a K&H betétállományának bővülése is.

A Moody's közölte, hogy a K&H Bank devizabetét-besorolására a most megerősített Baa3 szint a felső korlátot jelenti a Magyarországra érvényben tartott Baa3 szintű devizakockázat-besorolási országplafon miatt.

A forintbetéti osztályzaton továbbra is meghagyott pozitív kilátást a Moody's azzal indokolta, hogy várakozása szerint fokozatosan erősödik a K&H Bank önálló kockázati profilja, és ez a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA), ebből eredően pedig forintbetét-besorolásainak további felminősítését eredményezheti.

Ez azonban a Baa3 deviza-besorolási országplafonra nem gyakorolna hatást, ezért a K&H Bank devizabetét-osztályzatainak kilátása változatlanul stabil - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's a szintén Baa3 szintű magyar államadós-besorolásra is stabil kilátást tart érvényben, egyedüliként a három globális piacvezető hitelminősítő közül, miután a Standard & Poor's és a Fitch Ratings tavaly egyaránt pozitívra javította a magyar szuverén besorolás kilátását.

Mindhárom nagy hitelminősítő 2016-ban emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-kategóriába. A Moody's Baa3 magyar államadós-minősítése azonos a Standard & Poor's és a Fitch Ratings BBB mínusz szintű magyar osztályzatával.

A Moody's idei menetrendjében a múlt pénteken lett volna esedékes Magyarország első osztályzati felülvizsgálata, ám a cég ezúttal nem vette napirendre a magyar besorolás vizsgálatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!