Hitelminősítés - Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

Gazdaság, 2020.09.24

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, és ezzel befejeződik a magyar osztályzat idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata.

A cég 2020-ra összeállított menetrendjében Magyarország most másodszor kerül sorra.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat első idei felülvizsgálatát március 27-ére tűzte ki, de akkor nem vette napirendre Magyarországot, így aznap nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody's várhatóan az európai és a fő amerikai piacok zárása után, pénteken éjjel jelenti be döntését Londonban.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások mindkét idei felülvizsgálatát, mindketten február 14-én, illetve augusztus 14-én.

Az S&P az általa kijelölt idei első, februári vizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

A cég azonban április 28-án soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzati kilátását, mindenekelőtt a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

Az S&P a második, augusztusi 14-i időpontban az azóta is érvényes stabil kilátással erősítette meg a magyar államadós-osztályzatot.

A Fitch Ratings ugyanaznap szintén változatlan stabil kilátással ugyancsak megerősítette a "BBB" szintű hosszú távú osztályzatot.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar szuverén osztályzatot, amikor visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a most is érvényes "Baa3"-ra javítva a magyar besorolást.

Magyarország azóta nyolc előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hét alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - 2018. november 23-án - az azóta is érvényben tartott "Baa3" szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az Európai Unió csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!