Hitelminősítés - Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Gazdaság, 2017.07.07

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service a péntek éjszakára kitűzött időpontban, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem.

A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású "Baa3", stabil kilátással.

A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings "BBB mínusz" szintű, szintén stabil kilátású magyar államadós-osztályzatával.

A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban közölte mindazonáltal, hogy - az első, márciusi időponthoz hasonlóan - most sem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Az adósosztályzatok felülvizsgálata nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítőknek, hogy az adott évben mikor kívánják végrehajtani az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálatát, de azt nem, hogy a kijelölt időpontokban módosítsák is a soron következő országok adósosztályzatait vagy azok kilátását.

A Moody's péntekre kitűzte Hollandia, Szerbia és az Európai Unió adósbesorolásainak elbírálását is, de végül ezeket az osztályzatokat sem vette felülvizsgálat alá.

Menetrenden kívüli felülvizsgálatokra mindazonáltal van mód, olyan rendkívüli fejlemények esetén, amelyek a hitelminősítők megítélése szerint azonnali minősítési lépést indokolnak.

Ennek alapján vonta meg például Nagy-Britanniától soron kívüli intézkedéssel a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását a Standard & Poor's tavaly nyáron, miután a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A Moody's az általa alkalmazott eljárásrend alapján ez évre is három potenciális időpontot jelölt ki a magyar besorolás vizsgálatára: menetrendjében Magyarország először március 3-án szerepelt, és legközelebb október 20-án kerül sorra.

A hitelminősítő a márciusi időpontban sem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így akkor sem módosította az osztályzatot, illetve annak stabil kilátását.

A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete, és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Londoni pénzügyi elemzők nem is számítottak arra, hogy a hitelminősítő ilyen rövid időn belül újabb módosítást jelent be.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló előrejelzésükben kiemelték, hogy a Moody's a három globális hitelminősítő közül utolsóként emelte Magyarországot a befektetésre ajánlott államadósok közé. Jóllehet azóta összességében pozitív fejlemények mentek végbe a magyar gazdaságban - a hazai össztermék (GDP) éves összevetésű növekedési üteme az idei első negyedében például erőteljesen gyorsult -, de ez önmagában valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy a Moody's már most ismét felfelé módosítsa a magyar szuverén osztályzatot, vagy annak kilátását - jósolták a pénteki felülvizsgálati időpont előtt összeállított prognózisukban a TD Securities londoni elemzői.

A Moody's novemberi felminősítése óta a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings tavaly májusban sorolta át a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!