Horvát államfő: mindent meg kell tenni a sziszeki finomító megmentéséért

Gazdaság, 2018.01.20

A sziszeki finomító bezárása beláthatatlan következményekkel járhat a város lakosságra nézve, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a finomító megmentésének érdekében - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szombaton újságíróknak Zágrábban.

Kiemelte: katasztrofális körülményekkel járna a városra nézve, ha bezárnák az olajfinomítót. Elmondta, a korábban bezárt vasgyár dolgozóival együtt már több ezer ember lenne munka nélkül, több száz család kerülne veszélybe.

Az INA horvát olajipari vállalat pénteken kiadott közleményében vázolta fel a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítását és veszteségének csökkentését célzó javaslatát. Eszerint az év második felében bezárná a finomító egyik üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne. A részleg a kőolajfinomítás egyik legfontosabb műveletét, a fluid katalitikus krakkolást végzi, ilyen üzem pedig Rijekában is működik.

Tomislav Panenic, a Híd Függetlenek Listája (Híd) ellenzéki párt képviselője, volt gazdasági miniszter Sziszekben tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szombaton megvádolta a Mol Nyrt.-t, hogy hosszú távú politikájával tönkre akarja tenni a horvát finomítói üzletágat, hogy a magyarországi vehesse át annak a szerepét.

"A Mol láthatóan nem jó partnere az INA-nak és nem is lesz az" - mondta, azon aggodalmának is hangot adva, hogy a magyar olajvállalat nem fogja betartani a horvát finomítók korszerűsítésére vonatkozó szerződést.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott: az INA üzleti döntést hozna az üzem bezárásával, amellyel az olajvállalat hatékonyabbá akarja tenni a működését. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány folytatja a Mol birtokában lévő INA-részvények kivásárlására tett erőfeszítéseit.

Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter szombati sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az INA nem zárja be a sziszeki olajfinomítót, az továbbra is működni fog, mindössze egyik részlegében szünteti meg a munkát.

Emlékeztetett, hogy a horvát olajvállalat 2018-as évre vonatkozó üzleti tervében szerepel a sziszeki és a rijekiai finomító működésének összehangolása, amely 90-100 millió dollár megtakarítást eredményezne az INA-nak a következő három évben. Az igazgatóság ismertette az üzleti tervet a felügyelőbizottsággal, amely azt jóváhagyta - tette hozzá.

A feleslegessé vált alkalmazottakat illetően a tárcavezető hangsúlyozta: nem kell félniük a jövőjüket illetően, mindenkinek új munkahelyet ajánlanak fel vagy végkielégítéssel távozhatnak a cégtől.

A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között. A horvát olajvállalat szerint a finomítói kapacitások messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, amely évek óta csökken, ezért fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára. A horvát kormány ezzel szemben hallani sem akar a sziszeki finomító működésének beszüntetéséről.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!