Huszonegy havi csúcsot ért el a szolgáltatási szektor bővülése az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2017.09.06

Augusztusban 2015 novembere óta a leggyorsabb ütemben bővült a szolgáltatási szektor az Egyesült Államokban, az új megrendelések állományának felfutása és a foglalkoztatottak számának bővülése egyaránt táplálta az optimizmust az IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán közzétett végleges adatai szerint.

A londoni székhelyű kutatóintézet közölte, hogy az amerikai szolgáltatási ágazat augusztusi beszerzésimenedzser-indexe 56,0 pontra emelkedett a júliusi 54,7 pontról, ami 2015 novembere óta a legkedvezőbb adat, huszonegy havi csúcs. Elemzők előzetesen 56,9 pontos augusztusi adatra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 55,3 pontra emelkedett a júliusi 54,6 pontról. Elemzők előzetesen 56,0 pontos augusztusi mutatóra számítottak. Az index értéke legutóbb januárban volt magasabb.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint a kedvező végleges BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése gyorsult a harmadik negyedévben. A feldolgozóipar és a szolgáltatások területén július után augusztusban is emelkedett a kibocsátás, a rendelésállomány, nőtt a foglalkoztatottság. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság éves összevetésben csaknem 3 százalékkal bővülhet a harmadik negyedévben, a Harvey hurrikán előtti előrejelzés még 3,5 százalékos növekedést valószínűsített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!