Huszonhét százalékkal nőtt a román járműgyártás az első háromnegyed évben

Gazdaság, 2018.10.18

Romániában az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több, 346 971 járművet gyártottak az első háromnegyed évben - derült ki a román autógyártó szakmai szervezetek statisztikáiból.

A román autógyártók és -importőrök egyesületének (APIA) csütörtökön közzétett adatai szerint az amerikai Ford craiovai üzemében az egy évvel korábbinál 155 százalékkal több, 104 366 járművet állított elő, és ugyanilyen arányban növelte exportját is. Az amerikai gyártó azért növelte exponenciálisan termelését romániai üzemében, mert az idén kezdte el gyártani ott a népszerű Ecosport modellt, amely iránt jóval nagyobb a kereslet a korábbi B-Max modellhez képest.

A romániai autógyártók egyesületének (ACAROM) adatai szerint az első kilenc hónapban a francia Renault tulajdonában levő Dacia a Mioveni-i üzemében 4,6 százalékkal több, 242 605 járművet gyártottak a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A két gyártó összesen 346 971 járművet állított elő, ez 27 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

Január és szeptember között a román autópiac is jelentősen nőtt, ugyanis 20 százalékkal több, 134 831 új autót vásároltak Romániában, ami tízéves csúcsnak számít. Az új autók 63 százaléka jogi személyek birtokába került, de a tavalyi első kilenc hónaphoz képest csaknem 30 százalékkal nőtt a magánszemélyek által megvásárolt új autók száma(42 127) is. A külföldről importált és forgalomba helyezett használt autók száma 8,3 százalékkal, 346 918-ra mérséklődött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!