Idei mélypontjára jutott a görögországi infláció júniusban

Gazdaság, 2017.07.10

A görögországi infláció a vártnak megfelelő mértékben csökkent júniusban, és az idei mélypontra jutott.

A görög statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint a görögországi infláció éves szinten az elemzői várakozásoknak megfelelően 1,0 százalék volt júniusban a májusi 1,2 százalék után.

Havi szinten 0,6 százalékos volt az áremelkedés júniusban.

A görög statisztikai hivatal adatában az szerepelt, hogy az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,9 százalék volt éves szinten júniusban a májusi 1,5 százalék után. Elemzők 1,2 százalékos júniusi adatra számítottak.

Az infláció mérséklődésének oka döntően az élelmiszerek és alkoholmentes italok 0,8 százalékos, valamint az egészségügyi termékek 3,1 százalékos árcsökkenése volt.

Hétfőn tették közzé a görög ipari termelés májusi adatait is: a görögországi ipari termelés éves szinten a 2,2 százalékos elemzői várakozások felett, 5,4 százalékkal bővült az év ötödik hónapjában.

Múlt pénteken jóváhagyta a görög mentőcsomag következő, 8,5 milliárd eurós részletét az euróövezeti állandó mentőalap (ESM), miután a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben megállapodásra jutottak az ügyben.

"Az Európai Stabilitási Mechanizmus igazgatósága jóváhagyta a Görögországnak nyújtott mentőcsomag harmadik részletét" - jelentette be az ESM a Twitteren múlt pénteken.

A tájékoztatás szerint az összeget több részletben fogják folyósítani: 7,7 milliárd eurót hétfőn, további 800 millió eurót pedig szeptemberben utalnak át, hogy a görög kormány törleszteni tudja a lejáró tartozásait.

"Ez a gazdaság stabilizálását célzó hatalmas görög erőfeszítések elismerését jelenti" - hangsúlyozta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos. Hozzátette, Athén számára kulcsfontosságú kell, hogy legyen a munkahelyteremtés, a befektetés és a gazdasági fellendülés.

Klaus Regling, az ESM vezérigazgatója figyelmeztetett: Görögország kormányának "folytatnia kell ezt az utat a versenyképes gazdaság újjáépítése és a befektetői bizalom visszanyerése érdekében".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!