ifo: csaknem tizenhét éves csúcsra jutott az euróövezet gazdasági hangulatindexe

Gazdaság, 2017.08.03

Az euróövezet gazdasági hangulatát mérő mutató csaknem tizenhét éve nem látott magasságot ért el a harmadik negyedévben - derül ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (Ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) által csütörtökön közzétett adatokból.

Az euróövezet gazdasági hangulatát tükröző mutató a harmadik negyedévben 26,4 pontról 35,2 pontra emelkedett. Ez a legkedvezőbb adat 2000 ősze óta.

A megkérdezett szakértők különösen a jelenlegi helyzetet ítélik meg kedvezőbben, mint az előző negyedévben, azonban a következő hat hónap kilátásai javultak az április-júniusi időszakhoz képest, ezért az ifo elemzői szerint az erős növekedés az év második felében is folytatódhat - nyilatkozta Clemens Fuest, az ifo igazgatója a felmérés eredményeit kommentálva.

Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban, az euuróövezet legnagyobb gazdaságaiban egyaránt javult a jelenlegi helyzet és a következő félév megítélése is. A várakozások legnagyobb mértékben Franciaországban javultak.

Az ifo által megkérdezett szakértők idei euróövezeti inflációs várakozása az előző negyedévben mért 1,6 százalékról 1,5 százalékra csökkent.

Az ifo csütörtökön közölt adatai 340 szakértő megkérdezésén alapulnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!