IHS Markit - Kirobbanó erőben zárta a harmadik negyedévet az euróövezeti magánszektor

Gazdaság, 2017.09.22

Az árnyomások növekedésének közepette a várakozásoknál jóval erősebb ütemben bővült az euróövezeti magánszektor szeptemberben. A feldolgozóipar 2011 eleje óta a legjobb hónapját tudhatja maga mögött, de gyorsult a növekedés a szolgáltató szektorban is - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból, amelyek az euróövezet és a nagy euróövezeti gazdaságok magánszektorának kirobbanó erejéről tanúskodnak.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 79 havi csúcsra, 58,2 pontra nőtt az augusztusi 57,4 pontról. Elemzők 57,1 pontra számítottak.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 55,6 pontra, 4 havi csúcsra nőtt. Elemzők az előző havival megegyező értékre, 54,7 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI ugyancsak 4 havi csúcsra, 56,7 pontra emelkedett az augusztusi 55,7 pontról, szemben az elemzők által várt 55,5 ponttal.

A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország magánszektorában egyaránt több mint hatéves csúcsra gyorsult a növekedés. Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 57,2 pontra, 76 havi csúcsra, Németországé pedig 57,8 pontra, 77 havi csúcsra emelkedett.

A szeptemberi beszerzésimenedzser-indexek alapján arra lehet számítani, hogy július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal növekedhet az euróövezet hazai összterméke. Bár a vállalatok gyakran aggodalmaiknak adnak hangot az euró felértékelődése miatt, a jelek szerint az exportra nem volt nagy hatása az árfolyam erősödésének - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki szerint a gazdasági növekedésnek az árnyomások erősödésével kísért gyorsulása alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Bank hamarosan bejelenti gazdaságélénkítő intézkedéseinek kivezetését, elindítva az eszközvásárlási program leépítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!