IHS Markit: lassult az euróövezeti magánszektor növekedése februárban

Gazdaság, 2018.02.21

Erős ütemben bővült az euróövezeti gazdaság magánszektora februárban is, de lassult a növekedési ütem a januárban elért, közel 12 éves csúcshoz képest, miközben az árnyomások és a foglalkoztatottság ugyancsak jelentősen nőtt - derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az IHS Markit szerdán közzétett jelentése szerint az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,5 pontra esett a januári 59,6 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 56,7 pontra csökkent az előző havi 58,0 pontról. Elemzők mindkét szektorban enyhe csökkenésre, 59,3, illetve 57,6 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 57,5 pontra mérséklődött a januári 58,8 pontról, szemben az elemzők által várt 58,5 ponttal

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás lassulását tükrözi.

Kissé veszített lendületéből az euróövezet növekedése, de az ütem így is lenyűgöző mértékű maradt. A régió jó úton halad afelé, hogy az utóbbi közel 12 év legjobb negyedévét mutassa fel. Az első két hónap BMI-értékeiből arra lehet következtetni, hogy negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék január-márciusban - állapította meg Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki szerint a kérdés az, hogy a következő hónapokban folytatódik-e a gazdasági növekedés lassulása. Az üzleti bizalom erősödése azonban azt mutatja, hogy a februári lassulás átmeneti jelenség volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!