IHS Markit: tovább gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése márciusban

Gazdaság, 2017.03.24

Tovább gyorsult a növekedés az euróövezeti magánszektorban márciusban az előző havi robusztus teljesítmény után. Rekordmértékben emelkedett a munkahelyek száma, bővült az új megrendelések és a teljesítésre váró munkák állománya is, új csúcsra javult az üzleti hangulat, miközben tovább erősödtek az inflációs nyomások - derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az IHS Markit pénteken közzétett jelentése szerint az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,2 pontra növekedett a februári 55,4 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 56,5 pontra ugrott az előző havi 55,5 pontról. Elemzők mindkét szektorban enyhe csökkenésre és azonos értékre, 55,3 pontra számítottak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 56,7 pontra emelkedett a februári 56,0 pontról, szemben az elemzők által várt 55,8 ponttal.

Mindhárom mutató 71 havi csúcsra ért a márciusi előzetes értékkel.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Az euróövezetben tovább gyorsult a gazdasági növekedés márciusban. A beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékei azt mutatják, hogy január-márciusban az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal növekedhet az euróövezet hazai összterméke, ami az utóbbi hat év legerősebb adata lehet. A foglalkoztatottság közel tíz év nem tapasztalt magasságba emelkedett - állapította meg Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki szerint az adatokból az is következik, hogy a dinamikus növekedés a második negyedévben is kitart.

A termelési és az infláció alindexek értéke olyan tartományba lépett, amelyet általában az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának szigorítását vonja maga után. Ha a növekedés tovább gyorsul és az infláció erősödése kitartónak bizonyul, az EKB azt kockáztathatja, hogy lemarad a gazdasági realitásokhoz képest - figyelmeztetett Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!