IMF: rövid távú gazdasági intézkedésekkel lenne fenntartható a hongkongi gazdasági növekedés

Gazdaság, 2019.12.04

Rövid távú gazdaságserkentő intézkedéseket tart szükségesnek a hongkongi gazdasági növekedés fenntarthatósága érdekében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Hongkongban tárgyaló delegációja, amely a látogatás után kiadott záró nyilatkozatát szerdán tette közzé.

A tavalyi erőteljes, 3 százalékos gazdasági növekedés után a hongkongi gazdaság teljesítménye 2019-ben jelentősen meggyengült, olyannyira, hogy a harmadik negyedévben technikai recesszióba lépett - állapították meg az IMF szakértői, akik az IMF alapokmányának IV. cikkelye alapján végeztek rendes éves felülvizsgálatot.

A szakértők a kedvezőtlen eredményeket egyrészt az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta fokozott bizonytalanságnak tudják be, amely negatív hatással volt az exportra és a befektetésekre egyaránt. Másrészről kiemelték a Hongkongban hetedik hónapja tartó tüntetéshullám következtében megcsappant magánfogyasztást és idegenforgalmat.

"A gazdaság a várakozások szerint jövőre kezdhet helyreállni, de a növekedés ütemének csak fokozatos gyorsulására lehet számítani, ami középtávon negatív teljesítményréssel jár majd" - mutattak rá a szakértők, akik szerint a további ciklikus hanyatlás hatására a hazai össztermék (GDP) 2019-ben várhatóan 1,2 százalékkal zsugorodhat.

A ciklikus hanyatlás kiküszöbölésére a kormányzati kiadások növelését javasolják az olyan strukturális problémák kezelésére, mint a kevés lakóhely, illetve a magas jövedelmi egyenlőtlenségek.

A harmadik negyedévben Hongkong GDP-je 3,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos gazdasági visszaesést jegyeztek fel. Ha a GDP egymást követő két negyedévben csökken, az technikai recessziónak számít.

Éves összevetésben Hongkong gazdasága 2,9 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben a második negyedévi 0,4 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!