Infláció - Londoni elemzők: az idén nem várható az MNB kamatpolitikájának módosulása

Gazdaság, 2017.04.11

Londoni pénzügyi elemzők szerint a márciusi magyarországi inflációról szóló, kedden ismertetett adatokból és a várható inflációs pályából arra lehet következtetni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az idén valószínűleg nem módosítja a jegybanki alapkamatot. A jövő évi monetáris kilátásokról eltérnek a londoni előrejelzések.

A KSH beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak márciusban, mint egy évvel korábban. Februárban 2,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A londoni elemzői közösségben jórészt konszenzusos előrejelzés volt az éves infláció múlt havi lassulása. A citybeli prognózisok átlagosan 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a keddi adatismertetés után közölték: véleményük szerint a márciusi inflációs számok arra vallanak, hogy az MNB és a piac várakozásainál egy hónappal korábban tetőzhetett a legutóbbi inflációs gyorsulási szakasz, amelyben tavaly júliustól 2017 februárjáig 3,2 százalékponttal emelkedett az éves inflációs ütem.

A ház várakozása szerint az infláció az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt.

A JP Morgan elemzői a második negyedévben 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli tizenkét havi inflációs ütemekkel számolnak.

Hangsúlyozták keddi értékelésükben, hogy a feszes munkapiaci helyzet és a gyorsuló bérnövekedés ellenére a maginfláció sem lódult meg. A cég szerint a robusztus hazai kereslet és az erőteljes bérkiáramlás növelte a kiadásokat, de az inflációs nyomást egyelőre kordában tartja az alacsony importált infláció.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a beérkező új inflációs adatok valószínűleg megerősítik az MNB-t abban a szándékában, hogy a laza monetáris kondíciók hosszabb ideig - legalább a jövő tavaszi választásokig - fennmaradjanak. A ház véleménye szerint a magyar jegybank egészen addig megtartja enyhe monetáris alapállását, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idén átlépi a 3 százalékot, és eközben az infláció nem haladja meg a jegybanki célsáv 4 százalékon megállapított felső határát.

A JP Morgan elemzői szerint a nem szokványos enyhítési intézkedések visszafordítására 2018 második negyedévétől már lehet számítani, de a ház 2019 előtt nem vár kamatemelést az MNB részéről.

Az idei évre más nagy londoni házak sem várnak MNB-kamatemelést, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek jövőre már nem zárják ki a magyar jegybank kamatpolitikájának szigorítását.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház keddi helyzetértékelésében közölte: az idén már nem vár kamatemelést Magyarországon, Lengyelországban és Romániában, jóllehet korábbi előrejelzésében mindhárom országban jegybanki kamatemelést valószínűsített 2017 végéig.

A ház elemzői közölték: egyebek mellett azért módosították prognózisukat, mert a román és a lengyel jegybank monetáris alapállása az utóbbi hónapokban enyhébbé vált, az MNB pedig jó ideje kitartóan enyhe alapállást foglal el az infláció eddigi gyorsulása ellenére is.

A BMI Research londoni elemzői szerint azonban az előrejelzés felülvizsgálatának elsődleges oka az, hogy egyik gazdaságban sem tapasztalható a maginfláció erőteljesebb gyorsulása, és ez arra vall, hogy a nagyon feszes munkapiaci helyzet és az erős hazai kereslet ellenére változatlanul enyhe a keresleti oldalról érvényesülő inflációs nyomás.

A ház várakozása szerint azonban a következő negyedévekben a robusztus hazai kereslet és szilárd gazdasági növekedés már emelni kezdi az inflációs ütemeket a térségben. A BMI Research szakértői az idén 3,1 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsítenek a három gazdaságban.

A cég ebben a környezetben jövőre 3,50 százalékos egész évi átlagos inflációt vár Magyarországon, és azzal számol, hogy az MNB 2018-ban kamatemelési ciklusba kezd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!