ITM: 72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen

Gazdaság, 2020.03.27

72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A METÁR támogatások a Klíma- és természetvédelmi akciótervvel és a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönzik a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a támogatott új beruházásoknak köszönhetően a tavalyi termeléshez képest mintegy tizedével nő - emelte ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A naperőművet létesíteni kívánó nyertes pályázók mindegyike hazai kis- és középvállalkozás - írja az ITM a közleményben.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt, megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek. Az első kiírásra 168 ajánlat érkezett, ezek közül került ki a 72 nyertes pályázat. Az összes beérkezett igény több mint két és félszeresen haladta meg a kiosztható támogatási mennyiséget.

"A tender eredményeként Magyarország évente 93 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni tiszta energiaforrásból, emellett évi 75 ezer tonnával csökken a hazai szén-dioxid-kibocsátás is. A támogatások így érdemben hozzájárulnak a hazai energiaszektor zöldítéséhez, és annak a vállalásnak a teljesítéséhez, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé váljon" - emelte ki Kaderják Péter a közleményben.

Tóth Tamás, a MEKH elnökhelyettese rámutatott, hogy a nyertes projektek a pályázati kiírásban meghatározott 26,08 forint kilowattóránként (Ft/kWh) támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak. A kis kategóriában a legalacsonyabb nyertes ajánlati ár 21,2 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 20,2 Ft/kWh volt. A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően évente 193 gigawattóra (GWh) villamos-energia mennyiség előállítása válik lehetővé megújuló, környezetbarát forrásokból.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházás révén megújuló erőművet létesítenek vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalék meghaladó mértékben fejlesztik. A nyertes pályázók nagyrészt fix vagy napkövető tartószerkezettel működő naperőművek telepítését vagy bővítését tervezik, de megépülhet egy hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőmű is. Az új létesítményeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk - tájékoztatott az ITM.

A pályázati eredmények hivatalos adatai a http://www.mekh.hu/metar-tender oldalon olvashatóak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!