ITM: a magyar klímacélok elérését is segíti az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Gazdaság, 2020.05.19

Az iparági szereplők és érdekképviseletek vezetői egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy 2021-től bevezessék az energiahatékonysági kötelezettségi rendszert - derült ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megalapított szakmai munkacsoport első, keddi ülésén.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a tárcavezető elmondta: a rendszer bevezetése hozzájárul Magyarország klímasemlegességi céljának eléréséhez, miközben figyelembe veszi a magyar gazdaság fejlődéséhez és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez fűződő érdekeket is.

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerek bevezetése esetében az energiaellátásban részt vevő vállalatok kötelesek a számukra meghatározott energiamegtakarítási célokat elérni. Ezt többféleképpen is megtehetik, például energiahatékonyságot javító beruházások megvalósításával vagy járulékmegfizetéssel.

Palkovics László kifejtette, hogy a kormány ősszel az energiastratégia végrehajtásának részeként már tárgyalni tervezi a kötelezettségi rendszer bevezetését is. Az ütemezés tarthatósága érdekében a következő hónapokban alapos egyeztetésekre, a várható hatások körültekintő vizsgálatára van szükség az érintettek bevonásával.

A kedden megalakult munkacsoport feladata az, hogy a kormány az iparági szereplőkkel és érdekvédelmi képviseletekkel egyetértésben tudja bevezetni a kötelezettségi rendszert 2021-től. Az online egyeztetésen ennek megfelelően részt vettek a Magyar Ásványolaj Szövetség, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Magyar Energiakereskedők Szövetsége, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., az E.ON Hungária Zrt. és az MVM Zrt. vezetői. Az ágazat képviselői kiemelték, alapvetően egyetértenek a rendszer felállításával, nyitottak a további megbeszélésekre a bevezetés módjáról, részleteiről.

Az alakuló ülésen szó esett arról, hogy az intézkedés lehetőséget is teremt az iparági szereplők számára, hiszen komoly beruházások megindulására ösztönözhet. A fejlesztések a magyar gazdasági teljesítmény növelésével és Magyarország energiafüggetlenségének erősítésével is szolgálják a közös nemzeti és ágazati stratégiai célokat - írja az ITM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!