ITM államtitkár: a kormány célja a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatása

Gazdaság, 2018.09.19

A kormány kiemelten támogatja a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, ezért indult el az Ipar 4.0, az Irinyi-terv és a Beszállító-fejlesztési program - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Sopronban, a Hirschler Glas Kft. új, összesen 1000 négyzetméteres üzemcsarnokainak avatási ünnepségén.

Cseresnyés Péter hangoztatta, a kormány célja az, hogy a hazai mikro, kis- és közepes vállalkozások megerősödjenek, és a bruttó hazai termék harminc százalékát ezek a vállalkozások adják annak érdekében, hogy az ország nemzetközi versenyképessége tovább növekedjen.

Hozzátette: a Hirschler Glas tüköripari vállalkozás 413,3 millió forintos beruházását 195,6 millió forinttal támogatta a kormány az Irinyi-terven keresztül. A 119 éves, visszapillantó tükröket gyártó cég magyar tulajdonú, s a fejlesztései révén sikerült az európai autóipar elsőkörös beszállítói közé kerülnie. Jelenleg 13 ország 26 autógyártójának szállítja termékeit.

Mindezek mellett az autóipari beszállító a jövő munkaerőpiaci kihívásaira adott válaszban is partnere a kormányzatnak, mert a vállalat a nyugat-magyarországi régió egyik duális képzési bázisa. Jelenleg a Soproni Egyetemnek biztosít szakmai gyakorlóhelyet - mondta az államtitkár.

Hirschler Judit tulajdonos-ügyvezető arról beszélt, hogy 1970 óta gyártanak visszapillantó tükröket, ma már több mint 97 százalékban exportra.

Az MTI-nek arról is beszélt, hogy az új gyártóegységgel a cég pályázik a Ficosa International és a Dacia úgynevezett TIR-1-es beszállítói pozíciójának elnyerésére, aminek révén több Dacia modell mellett Iveco kamionok és Volkswagen kishaszongépjárművek visszapillantó tükreit gyárthatja egy évtizeden keresztül.

A partnerség elnyerése a tulajdonos-ügyvezető szerint akár újabb 30 százalékos növekedést is jelenthet a soproni vállalkozásnak, amivel mintegy ötven százalékkel növelhetnék a munkavállalói létszámot is. A partnerséggel további fejlesztési lehetőségek nyílnának meg a cég előtt.

Jelenleg évente több mint 4 millió tükröt gyártanak. A fejlesztéssel hét emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így 85-en dolgoznak a cégnél, de további tíz embert szeretnének még foglalkoztatni.

A nyilvános céginformációs adatok szerint tavaly 660 millió forint árbevétele volt a cégnek, ami 191 millió forinttal haladta meg a 2016-os forgalmat. Nyeresége 37,2 millió forint volt, ami 37,1 millió forinttal volt magasabb, mint 2016-ban. Ezt az eltérést Hirschler Judit a robotizációs és automatizációs fejlesztésekkel magyarázta, amelyeknek köszönhetően nemcsak a kapacitás nőtt meg, hanem csökkent a selejtek száma is.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere arról beszélt, hogy a családi vállalkozások képezik a hazai kis- és közepes vállalkozások gerincét. Kitért arra is, hogy az épülő M85-ös gyorsforgalmi út az itt élők számára a gazdaság és a turizmus motorja lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!