ITM-államtitkár: a lakosság életminőségét kell javítani

Gazdaság, 2018.10.12

A lakosság életminőségének javítását kell megvalósítani, ez a célja az évi 4 százalék, vagy az afölötti növekedési ütem elérésének - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Iránytű a négy százalékhoz címmel megrendezett Figyelő Top200 konferencián pénteken Budapesten.

A kormány úgy látja: a versenyképesség erősítése érdekében a magyarországi cégek esetében a hozzáadott érték előállítását növelni kell, a hazai válallkozásokat meg kell erősíteni - mutatott rá az ITM államtitkára.

György László kiemelte: a vállalkozások stabil gazdasági környezetéhez a kormány megerősíti majd az infrastruktúrát, 20 ezer milliárd forint infrastrukturális beruházást akar megvalósítani 2030-ig, amiből 15 ezer milliárd forint lesz az állami fejlesztés - utak, vasutak, infokommunikációs beruházások -, továbbá megerősítik az építőipart is.

György László úgy ítélte meg: a korábbi években a közgazdászok elvétették az irányt, túlhangsúlyozták, fetisizálták a gazdasági bővülés elérését, ez azonban nem volt jó irány, ezt csak a 2008-as globális válság tudta megváltoztatni.

Magyarország szempontjából nézve a folyamatokat, a 2000-es években az eladósodásból, kölcsönvett technológiából bővült a gazdaság, ez végső soron nem segített, sőt, károkat okozott az országnak.

A kormány célja most az, hogy a magyar emberek úgy érezzék majd 2030-ban, hogy megérte befektetni, fejleszteni a gazdaságot - hangsúlyozta György László.

Az ITM államtitkára rámutatott: Magyarország napjainkban sokkal "válságállóbb", mint 2010-ben, most az ország versenyképességének növelésére helyeződik át a hangsúly a sérülékenység csökkentése helyett.

Elmondta: az ITM munkatársai megvizsgálták a globális megatrendeket és azt tapasztalták, hogy 600 globális cég a világ exportjának 80 százalékát adja. Megnézték továbbá a veszélyforrásokat, kockázatokat, a technológiai környezetet, az életminőség javításának lehetőségeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hazai vállalkozások által teremtett hozzáadott értéket kell megnövelni, a hazai cégeket kell megerősíteni.

György László szerint az ország exportszintjének további fenntartása, esetleges növelése érdekében a jövőben is szükség van az aktív kül- és külgazdaságpolitikára, a gazdasági stabilitásra, a fegyelmezett fiskális politikára, ebben a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium, illetve előzőleg a Nemzetgazdasági Minisztérium, nagy érdemeket szerzett.

György László rámutatott: az innovációs tárca 15 programot és 60 projektet is elindított a versenyképesség növelése érdekében.

Az államtitkár hangsúlyozta: a hazai hozzáadott érték növelésén túl el kell érni, hogy a kreatív ötletek itthon hasznosuljanak, ezek alapján magyar cégeket alapítsanak a vállalkozók. Emellett jelentős mértékben támogatni kell azokat cégeket, amelyek otthonuknak érzik az országot, legyenek azok akár hazai, akár külföldi érdekeltségűek, ha a céljuk a biztos foglalkoztatás fenntartása, növelése, egy-egy térség felvirágoztatása - mutatott rá.

György László jelezte: a tárca szeretné, ha egyetemi központokkal innovációs centrumok alakulhatnának, amelyekben megjelennének a vállalkozások is. Emellett olyan, úgynevezett okos magyar tőkealapot indítanának el, amely segítené megvédeni és itthon tartani, itthon megvalósítani a magyar társaságok ötleteit, régebben a külföldiek értéken alul vették meg ezeket az ötleteket. A tudományok olyan területeire kell fókuszálni a jövőben, amelyekben jók a magyarok és globálisan is fontosak - fűzte hozzá.

Rámutatott: a gimnáziumokban és az egyetemeken átjárhatóvá teszik majd a szakképzést, ezzel párhuzamosan a kormány tervei között szerepel, hogy kiszélesíti, rugalmasabbá alakítja át a felnőttképzést.

A kormány 2023-ra szeretné azt is megvalósítani, hogy Budapest és az összes megyeszékhely között legyen gyorsforgalmi út, valamint ha szükséges, egy jeggyel, rövidebb átszállással lehessen elérni az úti célokat.

A kormány megerősíti az energiellátás biztonságát is, amiben a tiszta áramra, a széndioxid-mentes energia biztosítására koncentrálja a forrásokat. A tiszta ország koncepciót is igyekeznek megvalósítani, a hulladékanyagok újrahasznosítását akarják elérni. Ebben nagymértékben együttműködnek majd a piaci szereplőkkel, a magánvállalkozásokkal - vázolta fel a kormány és a tárca elképzeléseit György László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!