ITM: egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre

Gazdaság, 2018.06.14

    Budapest, 2018. június 14., csütörtök (MTI) -  Magyarországon egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ennek érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, Magyarország 2020-ra a GDP legalább 1,8 százalékát tervezi fordítani kutatás-fejlesztésre, innovációra, amelyre a hazai költségvetésben és a következő európai uniós költségvetési ciklusban is jelentős forrás áll rendelkezésre.

Hangsúlyozták, az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatai közé tartozik a források lehető leghatékonyabban használásának felügyelete, ezért született döntés arról, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca koordinálja. Így a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható jelenlegi 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása az ITM egységes koordinációjába kerül.

Az intézmények a jövőben is a korábbiakkal megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a kutatási területek prioritásait a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, az egyetemek, az akadémia és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva és összehangoltan kell kijelölni, ezt szolgálja az egy fejezetben történő tervezés is - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!