Januárban 3,9 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2018.02.08

Januárban 3,9 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban, ami 0,1 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év decemberében, jelentősen csökkent viszont a tavaly januári 5,3 százalékos rátához képest - közölte a cseh munkaügyi hivatal csütörtökön.

Az év első hónapjában legutoljára 1998-ban volt ilyen alacsony szinten a munkanélküliség.

A munkaügyi hivatal nyilvántartása szerint januárban 289 ezer ember volt állás nélkül Csehországban, míg a szabad munkahelyek száma 231 ezerre emelkedett.

A munkakerőpiac helyzete stabil, a munkáltatók továbbra is keresik az új alkalmazottakat, az egy tized százalékos növekedés a karácsonyhoz köthető szezonális munkák megszűnésének a következménye - magyarázta az adatokat Katerina Beránková, a munkaügyi hivatal szóvivője sajtóértekezleten Prágában.

A legalacsonyabb munkanélküliség továbbra is Prágában van, ahol januárban 2,3 százalékos volt, ami a decemberi helyzethez viszonyítva változatlan. A legmagasabb munkanélküliséget, 5,9 százalékot, a Morvasziléziai régióban mutatták ki. Decemberben szintén ebben a régióban volt a legrosszabb a helyzet.

Januárban egy szabad munkahelyre 1,3 munkát kereső személy esett. Piaci elemzők szerint a munkaerőpiac kedvező alakulása a következő hónapokban is folytatódni fog.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!