Januárban nagyobb mértékben nőtt a légi áru-, mint az utasforgalom

Gazdaság, 2018.03.08

Januárban több éve nem látott eredményt hozott a légi áru-, illetve utasforgalom alakulása, az áruforgalom közel kétszer akkora ütemben nőtt, mint az utasforgalom.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az év első hónapjában az áruforgalom 8, az utasforgalom 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nagy eltérés azért alakult ki, mert a világgazdaságban a termelést és exportálást támogató folyamatok uralkodnak, amely lelassította a beszállítói láncolatot, sokan ezért plusz járatokkal próbálnak kedvezőbb leszállítási időket biztosítani. Az utasforgalom vártnál alacsonyabb bővülési üteme arra vezethető vissza az IATA szerint, hogy később kezdődött a holdújév, valamint 2016 év végén, 2017 év elején jelentős forgalombővülés volt, ezért magas volt a bázis.

Az áruforgalomban a 8 százalékos bővülés mellett 1,5 százalékponttal 43,3 százalékra javult a gépek töltöttsége is, az előrejelzés szerint azonban az év további részében visszafogottabb, átlagosan 4,5 százalékos forgalombővülésre lehet számítani. Ezzel kapcsolatban Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója azt írta, ha Donald Trump tényleg szankciókat vet ki egyes áruk importjára, akkor az nagy eséllyel kereskedelmi háborúba torkollik majd, amin mindenki veszíteni fog.

Az utasforgalomban az IATA kimutatása szerint a járatok töltöttsége 0,5 százalékponttal 79,6 százalékra mérséklődött, ugyanakkor az év további részében stabil növekedést várnak a kedvező gazdasági körülmények miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!