Javult a befektetői hangulat az euróövezetben augusztusban

Gazdaság, 2018.08.06

Augusztusban már a második egymást követő hónapban javult az euróövezeti befektetői hangulat júniusban, miután enyhült az attól való félelem, hogy teljes körű kereskedelmi háború robban ki az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

A befektetői hangulatindex 14,7 pontra emelkedett a júliusi 12,1 pontról, miközben elemzők ennél enyhébb emelkedésre, 13,5 pontos értékre számítottak.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 37,3 pontra kúszott fel a júliusi 36,8 pontról. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe mínusz 10,0 pontról mínusz 5,8 pontra nőtt, de az, hogy negatív tartományban maradt, azt jelzi, hogy a befektetők szerint az euróövezeti gazdaság dinamizmusa csökkenőben van.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője július végén Washingtonban tárgyalt. A befektetőket megnyugtatta Trump azon ígérete, hogy nem vetnek ki védővámot az unióból importált autókra, miközben a felek tárgyalásokat folytatnak a kereskedelmi akadályok lebontásáról.

A feszültség enyhülésének nyertese Németország, amelynek autóipara a legtöbbet veszíthette volna az amerikai pótvámok bevezetésével. A Sentix németországi hangulatindexének értéke 4,2 ponttal, 20,4 pontra emelkedett augusztusban, míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 51,3 pontról 54,8 pontra nőtt, a várakozásoké pedig mínusz 14,0 pontról mínusz 9,3 pontra kapaszkodott fel.

A nagyon erős gazdasági mutatók, és az EU-val való kereskedelmi vita legalább átmeneti rendezése sokat lendített az amerikai gazdaság megítélésén is. A befektetői hangulatindex 18,6 pontról 25,6 pontra, öthavi csúcsra, míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató 53,8 pontról 62,8 pontra, minden idők legmagasabb szintjére emelkedett. A kilátásoké mínusz 11,8 pontról mínusz 6,3 pontra javult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!