Javult a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben

Gazdaság, 2018.09.11

Javult a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben szeptemberben a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint annak nyomán, hogy enyhültek az Egyesült Államokkal való teljes körű kereskedelmi háború esetleges kirobbanása miatti aggodalmak.

A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 3,1 ponttal mínusz 10,6 pontra javult szeptemberben.

Bár a júliusi mínusz 24,7 pontos mélyponthoz képest jelentősen, 14,1 ponttal emelkedett a mutató értéke két hónap alatt, értéke így is messze elmarad a 22,9 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 14,0 pontos várakozásoknál.

A németországi aktuális állapotot tükröző index értéke 3,4 ponttal, 76,0 pontra nőtt, ami szintén kedvezőbb az enyhe romlást valószínűsítő 72,0 pontos várakozásnál.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott, hogy Németország gazdasági kilátásai enyhén javultak, jóllehet a felmérés időszakában tovább éleződött a török és az argentin devizaválság, ráadásul júliusban meglepően rosszul alakult a német ipari termelés és az új rendelések állománya is. A professzor részben annak tudja be a javulást, hogy a kedvezőtlen tényezők hatását ellensúlyozhatta az, hogy az Egyesült Államok és Mexikó meg tudta kötni az új kereskedelmi megállapodást.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex a németországinál is erősebben javult, 3,9 ponttal, mínusz 7,2 pontra emelkedett értéke szeptemberben. Szakértők mínusz 10,9 pontot valószínűsítettek az augusztusi mínusz 11,1 pont után. Az aktuális üzleti környezet megítélése 1,7 ponttal 31,7 pontra emelkedett, miközben az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, a mutató 8,7 ponttal 24,0 pontra esett vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!