Jelentős mértékben bővült a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Gazdaság, 2017.02.16

Gyorsuló ütemben növekedett a feldolgozóipari tevékenység az Egyesült Államok közép-atlanti térségében februárban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 43,3 pontra emelkedett a januári 23,6 pontról. Az index értéke az utóbbi hét egymást követő hónapban rendre pozitív maradt.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipari szektor zsugorodását jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Elemzők a feldolgozóipar teljesítményének enyhe lassulására számítottak, átlagosan 18,0 pontot vártak az év második hónapjára.

Az új megrendelések és a kiszállítások alakulását tükröző alindexek is jelentősen erősödtek, de emelkedett a foglalkoztatottak és - még nagyobb arányban - a ledolgozott munkaórák száma, miközben a raktárkészletek csökkenésre váltottak.

A vállalkozások optimisták a jövőt illetően, bár januárhoz képest némiképp mérséklődött a derűlátás, így a hat hónapra előretekintő várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 56,6 pontról 53,5 pontra süllyedt. A januári 67 százalék után februárban a válaszadók 58 százaléka számított arra, hogy termelése növekszik a következő hat hónapban. Visszaesésre kevesebb mint 5 százalék számít.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!