Jelentősen drágultak az amerikai lakóingatlanok januárban

Gazdaság, 2017.03.28

Jelentősen drágultak a lakóingatlanok januárban az Egyesült Államokban. Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 5,9 százalékkal emelkedett januárban, szemben az előző havi 5,7 százalékkal. Utoljára 31 hónappal ezelőtt mértek ennél gyorsabb ütemű emelkedést.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 5,7 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben a decemberi 5,5 százalék után, míg a tíz legnagyobb városban 5,1 százalékos növekedést mértek az előző havi 4,8 százalék után.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre elemzők is 5,7 százalékos emelkedést vártak.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így kétszámjegyű növekedést mértek Seattle-ben (11,3 százalék), majd Portland (9,7 százalék) és Denver (9,2 százalék) következik.

Havi összevetésben az országos index 0,2 százalékkal, a legnagyobb városok tizes csoportja 0,3 százalékkal, a huszasé pedig 0,2 százalékkal emelkedett. Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,6 százalékkal növekedtek az árak decemberhez képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig 0,9 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanárak továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak. Az alapkamat emelése várhatóan kevesebb mint negyed százalékpontot tesz hozzá a jelzálogkamatokhoz a közeljövőben, és ez nem rontja a lakásvásárlási hangulatot. Azonban ha idén még három vagy négy alkalommal emelik az alapkamatot, a jelzáloghitelek kamatának növekedése aggodalomra adhat okot. A szűkös kínálat, az ingatlanárak és a jelzáloghitel-kamatok emelkedése olyan folyamatot indít el, amely végül kikényszeríti az árak csökkenését, de ez a helyzet még nem jött el - hangoztatta Blitzer.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!