Jelentősen nőtt a KELER KSZF energiapiaci klíringelt forgalma az első fél évben

Gazdaság, 2017.09.11

Jelentős növekedés ért el az idei első fél évben a KELER KSZF Zrt.: a szabályozott energiapiacon 234 milliárd forintnyi azonnali forgalom elszámolását végezte, ami több mint kétszeres emelkedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a KELER KSZF Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A közleményben kiemelik: a KELER KSZF Zrt. azt szeretné elérni, hogy a legnagyobb klíringszereplők közé kerüljön az energiapiacokon, a cég stratégiája a nemzetközi energiapiacokon és energiatőzsdéken való terjeszkedést tűzte ki célul.

A KELER KSZF az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER) leányvállalata, a KELER Központi Értéktár tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. A KELER a leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt.-vel együtt alkotja a KELER csoportot, amely számos európai a hazai tőke- és energiapiac működését biztosító elszámolási infrastruktúrát működtet.

A cég közleménye idézi Mátrai Károlyt, a KELER KSZF vezérigazgatóját, aki elmondta: a társaság több lépcsőben valósítja meg a terjeszkedést, tavaly óta például az áramtőzsdéken (az APX és a Belpex tőzsdéken) kereskedő belga, holland, brit és ír társaságoknak biztosít klíringszolgáltatásokat.

Emellett a KELER KSZF a térségben is erős pozíciókkal rendelkezik, a régió gáz- és árampiacain alkalmazott elszámolások igazodnak az európai megoldásokhoz, a KELER KSZF pedig a két évtizedes tőzsdei, valamint több mint 6 éves energiapiaci tevékenységére építve fontos szerepet tölthet be az európai és a régiós piacokon - fogalmazott Mátrai Károly.

A KELER KSZF által az azonnali (spot) energiapiacon a klíringelt forgalom tavaly már meghaladta a 288 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 33 százalékos növekedés volt, a 2012-ben elért 62 milliárd forintnak pedig közel az ötszöröse. A határidős energiapiacokon a forgalom tavaly megközelítette a 400 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 173 milliárddal.

Mátrai Károly megjegyezte, hogy a 2016. évi határidős forgalom kiugróan magas értékét alapvetően egyedi tényezők befolyásolták, amelyek megismétlődése nem várható az idén, azonban 2017 első hat hónapjában a határidős energiapiaci forgalom 78 milliárd forintot tett ki, ami szép eredménynek tekinthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!