Jó évet zártak Tolnában az építőipari cégek 2019-ben

Gazdaság, 2020.01.12

Kedvező tavalyi teljesítményről és visszafogottabb idei várakozásokról számoltak be az MTI által megkérdezett Tolna megyei építőipari cégek.

Az MTI által megkérdezett cégvezetők főként az operatív programoknak és a lakástámogatásoknak tulajdonították a 2019-ben elért kedvező eredményeket.

A bátaszéki Alisca Bau Zrt. 2019-es nettó árbevétele a 2018-as 3,6 milliárd forint után megközelíti az ötmilliárd forintot, adózott eredménye az egy évvel korábbi 155 millió forint körül alakul - mondta Korcsmár István vezérigazgató. Az arányában kisebb eredményt az magyarázza, hogy a korábbi években kötött szerződésekben nem tudták érvényesíteni az építőanyagárak emelkedését - tette hozzá.

A cég tavaly többek között a bátai, bátaszéki, pincehelyi, madarasi és katymári csatornahálózat kivitelezője volt. Az idei évre, júliusig, augusztusig már most stabil szerződésállománya van mélyépítési munkákra a száz főt foglalkoztató társaságnak, így nem várható az árbevétel csökkenése az idén sem - mondta a vezérigazgató.

A tamási Tam Bau Kft. az egy évvel korábbi 2,8 milliárd forint után tavaly 2,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, és megtartotta akkori, 135 millió forintos adózott eredményét - közölte Kólya József ügyvezető igazgató. A társaság mások mellett részt vett az M3-as mogyoródi csomópontja és egy napelempark építésében, illetve a Balaton déli régiójában zajlott vízépítési munkákban.

A cégvezető elmondta: 2020-ban az operatív programok és a Modern Városok Program mellett a kkv-szektor beruházásaira számítanak, így a tavalyi év eredményeit meg tudják ismételni. A kft. jelenleg költözik egymilliárd forintot meghaladó beruházással épített, új telephelyére, ahol új betonkeverő üzemmel hatékonyabban működik majd - jegyezte meg.

A mélyépítést, parképítést, sportlétesítmények építését, egyházi ingatlanok felújítását egyaránt végző, szekszárdi PSN Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a cég valamivel növelte 2018-as, 3,2 milliárd forintos árbevételét, és megtartotta adózott eredményét, amely 509 millió forint volt. Simcsik Pál elmondta, a 29 fős cég - amely jelenleg is dolgozik a mohácsi Nagyboldogasszony templom felújításán -, idei szerződésállománya még nem köti le teljes kapacitását.

A transzportbetont gyártó, dunaföldvári Csigi Beton Építőipari Kft. nettó árbevétele és adózott eredménye is a 2018-as 806, illetve 194 millió forint körül alakult - mondta Csiginé Köntös Orsolya ügyvezető igazgató. Az évi 15-20 ezer köbméter betont gyártó cég többek között a dunaföldvári etanolüzem bővítéséhez, paksi társasházépítéséhez szállított alapanyagot, és érezhető volt a családi otthonteremtési kedvezmény hatása a magánépítkezések növekedésében is - tette hozzá.

A szekszárdi Gemenc Bau Kft. a 2018-as 1,45 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra növelte árbevételét, eközben adózott eredménye 113 millió forintról körülbelül 50 millió forintra csökken - ismertette Werner Miklós ügyvezető igazgató. Az eredménycsökkenést a 35 főt foglalkoztató kkv vezetője azzal magyarázta, hogy a cég több megrendelést vállalt a rendelkezésre álló kapacitásánál. A tavaly két jelentős pinceépítésen dolgozó, és az előző évihez hasonló nagyságrendű árbevételt tervező Gemenc Bau 2020-ban is "megrendelésdömpingre", 2021-ben viszont már hullámvölgyre számít - mondta a cégvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!