Jogosulatlan követelésvásárlás miatt bírságolt az MNB

Gazdaság, 2018.06.20

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,5 millió forint bírságot szabott ki az Ingatlan Hasznosító és Befektető Ingatlanbankár Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlási tevékenységért, emellett azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A jegybank szerdai közleménye szerint a megbírságolt társaság felügyeleti engedély hiányában vásárolt vállalati követeléseket üzletszerű tevékenysége keretében, vagyis rendszeresen és nyereség érdekében. Hangsúlyozták, hogy egy követeléscsomag, több esztendőn át évente egy követelés vagy egy évben két követelés megvásárlása már üzletszerű pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősülhet.

Felidézték, hogy az MNB már 2015-ben több mint négyszáz pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelésekről, több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, számos piacfelügyeleti eljárást indított. Ennek eredményeképp 2016-tól több felügyeleti intézkedést hozott, a jogosulatlan követelésvásárlókra vonatkozó vizsgálatsorozat végéig 500 millió forint bírságot szabott ki és számos büntetőfeljelentést tett.

Az MNB továbbra is folyamatosan figyeli a követelésvásárlókat, indokolt esetben pedig meghozza a szükséges intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!