Jól sikerült a venezuelai kriptovaluta debütálása

Gazdaság, 2018.02.21

Eredményes volt a venezuelai kriptovaluta keddi debütálása. Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el - jelentette be Nicolas Maduro venezuelai elnök.

Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér.

Venezuela első körben 38,4 millió kriptoérmét bocsát ki, aminek az árfolyama a jelenlegi, hordónkénti 60 dolláros venezuelai olajárat alapul véve, eléri a 2,28 milliárd dollárt.

Venezuela március 20-án újabb 44 millió El Petro kriptoérmét tervez piacra dobni, összességében pedig 100 milliót, amivel elvileg akár 6 milliárd dollár bevételre tehet szert a dél-amerikai ország.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluta kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot.

A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér.

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tízedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!