Jourová: Brüsszel egymillió eurót ad az élelmiszerek kettős minőségének tesztelésére

Gazdaság, 2017.09.14

Támogatást kérhetnek az élelmiszerek minőségének tesztelésére az Európai Bizottságtól azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak - jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa csütörtökön a morvaországi Jihlaván, a cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén.

Vera Jourová közölte: az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

"Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó. Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elnyomjuk" - szögezte le a cseh uniós biztos. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja.

A biztos arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak ki majd eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. Vera Jourová hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára első ízben, még néhány évvel ezelőtt a csehek hívták fel a figyelmet, majd a közelmúltban a visegrádi csoport is közösen lépett fel a probléma megoldása érdekében Brüsszelben. Bár az Európai Bizottság először nem igen kívánt foglalkozni a kérdéssel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben már azt mondta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!