Jóváhagyta a 4iG részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot az MNB

Gazdaság, 2018.07.17

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 16-án jóváhagyta az Opus Global, valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő és annak két tőkealapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap 4iG Nyrt. részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlatát - tették közzé a BÉT honlapján az érdekelt társaságok.

Az összehangoltan eljáró ajánlattevők a 4iG Nyrt. 1 millió 880 ezer darab, 1000 forint névértékű törzsrészvényét részvényenként 2942 forintért - az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárán - kívánják megvásárolni, a tranzakció lebonyolításával az MKB Bankot bízták meg. Az ajánlati időszak július 19-től augusztus 21-ig tart, a felajánlott részvényeket az Opus Global Nyrt. szerzi meg.

A cégek június 6-án jelentették be, hogy opciós vételi szerződéseken, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50,28 százalékot meghaladó többségi befolyást szereznek a 4iG Nyrt. fölött. A befektetők a bejelentéskor a korábbi megegyezések eredményeként a 4iG Nyrt. részvényeinek 33,57 százalékával, közel 615 ezer törzsrészvénnyel rendelkeztek, ezért nyilvános vételi ajánlatot kellett tenniük a társaság valamennyi részvényese számára.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már engedélyezte, hogy az összehangoltan eljáró befektetők közvetlen irányítást szerezzenek a társaság felett. A 4iG Nyrt. igazgatósága nem javasolta a nyilvános vételi ajánlat elfogadását a cég részvényeseinek, állásfoglalása szerint a 4iG érdeke az, hogy minél nagyobb számban megmaradjanak a közkézen maradó részvények, ezáltal biztosított legyen a széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága. A 4iG tőzsdei záróárfolyama az igazgatósági határozat elfogadását megelőző tőzsdei napon, június 25-én részvényenként 3500 forint volt.

Korábban bejelentették: az Opus Global Nyrt. a nyilvános ajánlattételi szakaszt követően, a 4iG menedzsmentjének hozzájárulásával, tőkeemelésre készül az informatikai vállalatnál, amelynek során a banki informatikai szolgáltatásokat nyújtó Takarékinfó Zrt.-ben meglévő 24,67 százalékos részvénycsomagját apportálná a 4iG Nyrt.-be.

A 4iG július 26-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, amely személyi döntések mellett a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő névértékváltoztatásról (split) dönt.

A 4iG Nyrt. részvényei a BÉT standard kategóriájában forognak. A papírok keddi záróára 3660 forint volt, 2,23 százalékkal, 80 forinttal magasabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 4480 forint, a legalacsonyabb 1800 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!