JP Morgan-vezér: fel kell készülni a 4 százalékos kötvényhozamra

Gazdaság, 2018.05.08

A befektetőknek fel kell készülniük arra, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama elérheti a négy százalékot, és erősödni fog a volatilitás az államkötvény- és devizapiacokon - jelentette ki Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója kedden a Bloomberg TV-nek adott nyilatkozatában.

A legnagyobb amerikai bankcsoport vezetője szerint ha a gazdasági növekedés üteme és a fogyasztói árak emelkedése erősebb lesz a vártnál, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az eddigi várakozásoknál gyorsabb ütemben emelheti a kamatokat.

Ez a tízéves államkötvények hozamának emelkedéséhez vezethet, könnyen lehet, hogy 4 százalékra nő a hozam, erre fel kell készülni - mondta a bankvezető, aki egyúttal azt is leszögezte, hogy ha a 4 százalék "egy erős és egészséges" Amerika jelképe, majdhogynem normalizálásnak nevezné a magasabb hozamokat.

Jamie Dimon az interjú nagy részében arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyszerűen teljesít, erős a gazdaság, tőkepiacai nyitottak, pénzügyi rendszere jól működik. Egy kicsit azonban aggódik a magas államadósság miatt, és attól is tart, hogy más országok elkezdhetik leépíteni amerikai államkötvény-állományukat.

Bill Gross milliárdos befektető, a kötvénypiac legendás amerikai szakértője a múlt héten viszont arról beszélt, hogy várakozásai szerint a tízéves amerikai államkötvények hozama 2,80 és 3,15 százalék között lehet az év végére, és a helyzetet egy "hibernált medvepiachoz" hasonlította.

Dan Ivascyn, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Pacific Investment Management Company (Pimco) befektetési igazgatója viszont úgy látja, hogy még korai medvepiaci trendről beszélni, és ha a tízéves amerikai államkötvények hozama meghaladja a 3 százalékot, jó eséllyel növelik arányát a befektetéseken belül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!