Júniusban 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Gazdaság, 2017.08.04

Júniusban 6,6 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése a májusi 5,7 százalékról Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A munkanapok száma a tavalyi és az idei júniusban megegyezett.

Növekedett az iparcikkek, élelmiszerek és az üzemanyagok eladásából származó bevétel, és megint nagyon gyorsan emelkedtek az internetes eladások. Az iparcikkek forgalma éves összehasonlításban 8,0 százalékkal, az üzemanyagáraké pedig 7,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek eladása 3,7 százalékkal, havi összehasonlításban 0,7 százalékkal nőtt.

A ruházatra és a lábbelikre kiadott összeg 10,9 százalékkal, a gyógyszerekre és a kozmetikai cikkekre fordított összeg pedig 5,2 százalékkal volt magasabb mint egy éve.

Az internetes eladások júniusban 20 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 júniusában. Piaci szakértők szerint ez a folyamat tovább erősödik.

Az idei második negyedév kiskereskedelmi forgalma 6,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

"A hazai kereslet nagyon erős. A kiskereskedelmi forgalom adatai ezt bizonyítják, s várható, hogy mindez a GDP növekedésében is megmutatkozik" - mondta Viktor Zeisel, a Komercní Banka pénzügyi elemzője újságíróknak.

A cseh hírügynökség által megszólaltatott elemzők szerint kedvező a cseh lakosság hangulata, a gazdaság egyértelműen jól teljesít, és ezért továbbra is a fogyasztás növekedésével lehet számolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!