Kamatdöntés - A monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, ha az infláció tartósan elmarad a céltól

Gazdaság, 2017.03.28

A monetáris tanács figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket, amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával - közölte a jegybank kedden.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Az alapkamattal megegyezően 0,90 százalékos kamatozású a három hónapos MNB-betét, az egyhetes és az egynapos fedezett hitel, valamint a kötelező jegybanki tartalékra fizetett és az alultartalékolásra kivetett büntető kamat mértéke. Az egynapos betét kamata továbbra is mínusz 0,05 százalékos, azaz 95 bázisponttal alacsonyabb az alapkamatnál.

A monetáris tanács a márciusi ülésén 250 milliárd forinttal csökkentve, 500 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. második negyedév végén fennálló állományát - közölték.

A monetáris tanács tavaly decemberi ülésén 750 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. első negyedév végén fennálló állományát.

Az MNB közölte: a jelenlegi futamidők mellett 6 és 12 hónapos lejáratú eszközökkel bővíti a forintlikviditást nyújtó swapeszközök körét. A monetáris tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt hatást. A tanács a korlát mértékéről negyedévente határoz, legközelebb júniusban dönt a 2017. harmadik negyedév végi szintről.

A kamatdöntés után kiadott jegybanki közlemény szerint a monetáris tanács megítélése szerint az előrejelzési időszakban élénkül a magyar gazdaság növekedése. A gazdaságban a tavalyi átmeneti lassulást követően vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a gazdaság bővülésével fokozatosan megszűnnek. Az infláció fenntarthatóan 2018 első felétől éri el a jegybanki célt.

Kitérnek arra: a 2013 júniusában elindított növekedési hitelprogram 2017. március végén lezárul. A program elérte célját, közel 40 ezer vállalkozás finanszírozását elősegítve nagyban hozzájárult a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelállományának dinamikus, a tavalyi évben 12 százalékos bővüléséhez.

Jelezték: a piaci hitelezésre való átállást a piaci hitelprogram biztosítja. Ennek keretében a hitelintézetek az idei évre 170 milliárd forint összegű hitelnövekményt vállaltak, amelynek eredményeként a jegybank várakozása szerint fennmarad a kkv-hitelezés 5-10 százalék közötti bővülése. Az idei évi gazdasági növekedést a költségvetés és az uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja.

A monetáris tanács a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számít, amihez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai - olvasható a jegybanki közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!