Kamatdöntés - Elemzők: 2018 közepéig is kivárhat a monetáris szigorítással a jegybank

Gazdaság, 2017.04.25

Elemzők szerint a jegybank 2018 közepéig is kivárhat a monetáris kondíciók szigorításával és az alapkamat emelésével, addig lazíthat is nem-hagyományos eszközökkel a pénzpiaci feltételeken.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden változatlanul, 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelelt a piaci várakozásoknak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint jövő év közepéig nem várható a monetáris kondíciók szigorítása, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése. Az alapkamat 2018 végére a célszinten (a jegybanki cél 3 százalék) tartózkodó infláció, valamint a külső monetáris kondíciók várható szigorodása miatt 1,25-1,40 százalékig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet - vélekedett.

Az utóbbi hónapokban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát, amelyek közül az egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése azon célból, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a bankközi kamatlábak, valamint a rövid lejáratú referenciahozamok történelmi mélypontra süllyedtek, így a kiemelten fontos, számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos bubor (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) már 0,16 százalékra csökkent - írta.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjének kommentárja szerint a jelenlegi, és várható nemzetközi monetáris folyamatok miatt jövő év közepén emelhet kamatot a jegybank, 2018 év végére két, egyenként 15 bázispontos kamatemelés után 1,20 százalékos alapkamatot vár a szakértő.

Kitért arra, hogy a kamatdöntés után kiadott jegybanki közlemény hangvétele nem változott, továbbra is szerepelnek az alábbi kulcsmondatok benne: "A monetáris tanács figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával".

Várakozása szerint június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a jegybank a harmadik negyedévre, a második negyedév végére 500 milliárd forintra csökkentett állományt így tovább mérsékli. Az Equilor elemzője szerint a jegybank továbbra is laza monetáris politikát folytat, azonban ez nem elég ahhoz, hogy a kívánt növekedési ütemet a bankok részéről a hitelezés fellendülése is támogassa, így a jegybank további intézkedéseket hozhat. Felidézte: március elején jelentették be a "fogyasztóbarát lakáshitel" minősítés bevezetésének tervét, a két hónapos konzultációt követően, május elején alakítják majd ki a végleges javaslatot. Az intézkedéscsomag összességében a hitelkamatok csökkenéséhez, ezáltal pedig keresletnövekedéshez vezet - írta. Úgy vélte, a rögzített kamatozású hiteleknél minimálisan fellazulhatnak az adósságfék szabályok is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az inflációs folyamatok nem indokolnak változtatást. Az idén várhatóan nem módosít a kamatszinten a jegybank, de elképzelhetőnek tartja, hogy júniusban lazítson a feltételeken, a három hónapos jegybanki betét limitjének módosításával, amivel fenntartja a likviditásbőséget a piacon - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!