Kamatdöntés - Elemzők: júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás

Gazdaság, 2017.05.23

Júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, az alapkamatban viszont nem várható változás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden változatlanul, 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelelt a piaci várakozásoknak.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte, hogy az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait - írta az elemző.

Hozzátette: a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából hozhatnak változást. A várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) következő, június 14-i ülésen ismét kamatot emelhet. A magyar monetáris folyamatokat az Európai Központi Bank (EKB) június 8-ai ülése is befolyásolhatja, bár az EKB az idei év végéig havi 60 milliárd eurós keretösszeggel tartja érvényben az eszközvásárlási programot, amelynek vége előtt - a legutolsó nyilatkozatok szerint - nem kerül sor kamatemelésre.

Az elemző szerint az EKB első kamatemelése csak a jövő év közepén lehet, jóval korábban változhat azonban a jegybanki kommunikáció: Peter Praet, az EKB igazgatóságának tagja május elején egy brüsszeli konferencián elmondta, hogy az eurózóna gazdasága egyre szilárdabb lábakon áll, és hamarosan megváltozhat a jegybank fő iránymutatása.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra számít, hogy az MNB szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat - olvasható a kommentárban.

A piac csak kismértékű kamatemelést áraz a következő egyéves időtávra: a jelenlegi 0,15 százalékos szintről 0,36 százalékra emelkedhet a három hónapos bankközi (Bubor) kamat a határidős kamat-megállapodások (FRA) szerint. Ezzel szemben az elemző a bankközi kamatok további kis mértékű csökkenését valószínűsíti, az alapkamat pedig változatlan maradhat.

Ezt a lazító politikát addig folytathatja az MNB - jelezte az elemző, amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folytatja újrabefektetési politikáját és a mérlegfőösszegét stabilan tartja, valamint a kamatemelési ciklusa nem kapcsol magasabb fokozatba. Fontos lesz az Európai Központi Bank kamatpolitikáját is figyelemmel követni, mivel a két nagy jegybank döntései befolyásolják leginkább az MNB intézkedéseit.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője rámutatott: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Ezáltal az elemző a monetáris kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem számít, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 2018 végére a célszinten tartózkodó infláció, valamint a külső monetáris kondíciók várható szigorodása miatt 1,25 százalékig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője úgy vélte, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások és ezek a májusban napvilágot látott gazdasági-pénzügyi statisztikák sem módosultak érdemben, a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem. Emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató.

Az elemző 2017 végéig vagy akár azon túl is változatlan alapkamatot valószínűsít. További nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra - jegyezte meg az elemző.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!