Kamatdöntés - Londoni elemzők: kedden nem változik az alapkamat, később szigorodhat a monetáris politika

Gazdaság, 2017.04.24

Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó előrejelzései szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő értekezleten nem módosítja a 0,90 százalékos alapkamatot, de később már várható a monetáris politika szigorodása. Ennek eszközei közül egyes londoni elemzői vélemények szerint jövőre nem lehet kizárni a kamatemelést sem, bár ez nem konszenzusos előrejelzés a Cityben.

A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai hangsúlyozzák, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció márciusban 2,7 százalékra lassult a februárban mért 2,9 százalékról, és a ház szerint ez "egyelőre" lehetővé teszi a monetáris tanácsnak a rendkívül laza pénzügypolitika fenntartását.

A cég londoni elemzői azonban az idei második fél évre maginflációs szinten az inflációs nyomás erősödésére számítanak, és véleményük szerint ez már a szigorítás felé terelheti az MNB monetáris alapállását.

A Capital Economics elemzői szerint e szigorítás kezdetben a monetáris politika nem konvencionális intézkedéseinek visszavonását jelentheti, ami a jegybanki alapkamat szintjére hajthatja fel a bankközi kamatrátákat.

A ház ennek bekövetkezte után már az alapkamat emelésével is számol, és várakozása szerint 2018 végére az MNB irányadó kamata 1,75 százalék körüli szintre emelkedhet.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői azonban az év további szakaszában a teljes kosárra számolt magyarországi infláció további jelentős lassulásával számolnak: várakozásuk szerint a tizenkét havi infláció a 2-2,5 százalékos sávban mozog majd 2017 hátralévő részében.

A ház szerint ilyen inflációs profil mellett "idő előtti" lenne azt várni, hogy az MNB szigorítja monetáris politikáját. Az erőteljes magyar makroadatok ellenére nem tűnik úgy, hogy a jegybank "nagyon sietne" a jelenlegi enyhe alapállás módosításával, sőt a vártnál alacsonyabb márciusi inflációs adatok várhatóan megerősítik ezt a monetáris alapállást - jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég szerint erre vall a jelentős külső fizetési többlet, és az is, hogy az MNB "közömbösnek tűnik" a meredek hozamgörbe iránt.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindezek alapján kétséges, hogy az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen megváltoztatná a piacnak küldött eddigi általános üzenetét.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői is azt a várakozásukat hangsúlyozták hétfői előrejelzésükben, hogy jóllehet a keddi kamatdöntő ülésen nem várható az MNB monetáris politikájának további enyhítése, de az alapállás továbbra is enyhítésre hajló marad.

A ház szerint ugyanakkor már a végéhez közeledhet az enyhe monetáris politikai ciklus, és az idei év vége felé elkezdődhet egyes nem konvencionális enyhítési intézkedések visszafordítása, mivel addigra az infláció várhatóan tartósan magasabb pályára kerül.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői sem várnak jelentős elmozdulást az MNB alapállásában a keddi kamatdöntő ülésen. A ház hétfői előrejelzése szerint a monetáris tanács keddi közleménye továbbra is azt jelzi majd a piacnak, hogy a testület előnyben részesíti az enyhe pénzügypolitika fenntartását hosszabb időtávlatban.

A JP Morgan londoni elemzői azt is valószínűsítik, hogy a kommüniké hangsúlyt helyez majd a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció márciusi lassulására, és nem tulajdonít nagy jelentőséget a bérkiáramlás gyors emelkedésének.

A ház mindezek alapján lát ugyan lehetőséget arra, hogy az MNB 2018 második negyedéve előtt szigorítja monetáris politikáját, mindenekelőtt a nem konvencionális eszközök "finomhangolásával", de a JP Morgan londoni elemzői szerint a jegybanki alapkamat emelése 2019 előtt valószínűtlennek tűnik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!