Kamatot csökkentett a szerb jegybank

Gazdaság, 2018.04.13

Ötven bázisponttal 3,5-ről 3 százalékra csökkentette az irányadó rátát a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS).

A központi bank arról is döntött csütörtöki ülésén, hogy 1,5-ről 1,25 százalékpontra szűkíti a 3 százalékos inflációs célérték sávját.

A közlemény szerint a döntésben figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, és megállapították, hogy a monetáris politika további enyhítésére van lehetőség a közeljövőben.

Az infláció az utóbbi három hónapban a vártnál nagyobb mértékben lassult, márciusban 1,4 százalék volt, ami azt mutatja, hogy tovább csökkent az inflációs nyomás. Az NBS megállapította, hogy az előrejelzések szerint az infláció hasonló szinten marad az elkövetkező hónapokban is, növekedés 2019-ben várható, amihez a belső kereslet növekedése is hozzájárul majd. Az inflációs nyomás csökkenésére utal az is, hogy a pénzügyi szektor, valamint a gazdasági szereplők azt várják, hogy az infláció két éven belül eléri a 3 százalékos célértéket.

Az NBS úgy ítélte meg, hogy a nemzetközi áru- és pénzpiacon továbbra is bizonytalanság tapasztalható, amely óvatos monetáris politikára inti Szerbiát. Közölték, bizonytalanságot okoz a nyersanyagok világpiaci árának a mozgása, a nemzetközi pénzügyi piac legnagyobb bizonytalanságait viszont elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!