Kamatot emel a Fed márciusban a The Wall Street Journal felmérése szerint

Gazdaság, 2018.01.12

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legközelebb márciusban, majd júniusban emel kamatot - vélik a Wall Street szakértői.

A The Wall Street Journal (WSJ) által megkérdezett elemzők 93 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed márciusban kamatot emel a jelenleg érvényes 1,50 százalékról. A következő, júniusi kamatemelésnek a valószínűsége most több mint 65 százalék.

A márciusi kamatemelési várakozást erősíti a fogyasztói árak fokozatos növekedése, a feszített munkaerőpiac, és az erőteljes gazdasági növekedés.

A Fed legutóbb december 13-ai ülésén emelt kamatot, akkor 25 bázisponttal 1,50 százalékra. A Fed az idei évre három kamatemeléssel számol, és ugyanezt várják a Wall Street szakértői is.

A Fed legközelebbi, kétnapos kamatdöntő ülése január 31-én fejeződik be. A The Wall Street Journalnak válaszoló szakértők mindegyike úgy vélte, hogy ezen az ülésen változatlan szinten tartja az alapkamatot a Fed.

A Wall Street szakértői szerint az amerikai alapkamat a következő években 2,85 százalékig nő, és ezen a szinten stabilizálódik.

A Fed tavaly háromszor, márciusban, júniusban és decemberben emelt kamatot, rendre 25 bázisponttal.

Két éve decemberben a Fed szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra növelte az alapkamatot, ami az első kamatemelés volt egyéves szünetet követően, azután, hogy a gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

Az amerikai kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!