Kapcsolatfejlesztő fórumot tartottak horvát és magyar női vezetők Zágrábban

Gazdaság, 2017.02.22

A politikai és üzleti életben fontos pozíciót betöltő mintegy 50 horvát és magyar nő részvételével rendeztek kapcsolatfejlesztő fórumot szerdán a zágrábi Magyar Intézetben Női vállalkozások Közép-Európában címmel.

Horváth Viktória, Magyarország kiemelt külgazdasági és partnerségi ügyekért felelős nagykövete az MTI-nek elmondta: a konferencia célja az volt, hogy választ adjon a kérdésre, mit tehetnek a nők a régió gazdaságfejlesztéséért. A program során a két ország üzleti világának női szereplői, minisztériumok és szakminisztériumok vezetői találkoznak és cserélnek tapasztalatokat. Volt már korábban ilyen fórum Szerbiában, Szlovákiában és Kárpátalján is - jelezte a nagykövet.

Mint mondta, hozzáadott értéknek azért nevezik a programot, mert arra keresnek választ, hogy egy ország miképpen tud nagyobb hozzáadott értéket termelni, amennyiben több nő dolgozik, és nagyobb lehetőséget kapnak erősebb döntéshozó pozíciók betöltésére.

A család és a munka egyensúlya már nem gender ügy - hangsúlyozta, Közép-Kelet-Európában már gazdaságfejlesztési és demográfia kérdés.

"Nyilván minden országnak megvan a saját stratégiája, hogy hogyan vonja be a nőket munkaerőpiacra, de nagyon sok minden lehet közös, és sokat tanulhatunk egymástól, erre valók az ilyen és hasonló fórumok" - tette hozzá.

Magyar József zágrábi nagykövet nyitóbeszédében kifejtette, hogy egy kiváló kezdeményezésről van szó Horvátország és Magyarország, illetve Közép-Európa és a Délkelet-Európa országainak női vállalkozói között.

Natasa Mikus Zigman, a gazdasági minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy Horvátországban a vállalkozások 26 százalékát vezetik nők, magas beosztást is mindössze 27,6 százalék tölt be, miközben az európai uniós átlag 30 százalék. Az államtitkár ismertette a horvát kormány még 2014-ben elfogadott stratégiáját, amellyel a nők helyzetén kíván javítani 2020-ig.

A fórum a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezésre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) horvát irodája, valamint a horvát gazdasági minisztérium közös szervezésben, a zágrábi magyar nagykövetség támogatásával jött létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!