Keddtől fizethetők ki az idei agrártámogatások előlegei

Gazdaság, 2018.10.16

Október 16-tól fizethetők ki az uniós és a magyar költségvetésből az agrártámogatási előlegek a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendelet szerint.

Az agrártámogatások 2018. évi mértékének megállapításáról szóló rendelet részletezi az egységes területalapú támogatás, az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatás, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtható támogatások összegét és szabályait.

Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg hektáronként pedig legfeljebb 32 536 forint lehet.

Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege közel 130,7 milliárd forint, előlege hektáronként legfeljebb 18 397 forint lehet.

A rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának keretösszege meghaladja a 3,78 milliárd forintot, a támogatható terület nagysága legfeljebb 171 797 hektár, a hektáronként kifizethető előleg mértéke legfeljebb 15 417 forint lehet.

A termeléshez kötött közvetlen támogatás keretében október 16. után többek között kifizethető előleg az anyajuhtartás, az anyatehéntartás, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény termesztés, valamint a szemes és szálas fehérjetakarmány-növény támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!