Kis Miklós Zsolt: nyáron döntenek az agrártámogatási pályázatokról

Gazdaság, 2017.05.19

A nyári időszakban döntés születik a beérkezett agrártámogatási pályázatokról és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Pápai Agrárexpo alkalmával tartott szakmai konferencián, pénteken.

A Nyugat-magyarországi agrárfórum 2017 konferencián Kis Miklós Zsolt közölte: míg az előző uniós ciklusban másfél esztendő alatt 31 pályázatot hirdettek meg 800 milliárd forint értékben, addig a jelenlegi uniós ciklusban 68 pályázat jelent meg 1300 milliárd forint értékben.

Hozzátette: költséghatékonyságot javító tevékenységre kevés pályázat érkezett, ezért ezeket a pályázatokat újra megnyitják, a tervek szerint a nyáron.

Közölte, 2016-ban rekordösszegű pályázati pénzt fizettek ki, késlekedés elsősorban az újonnan bevezetett elemek esetében történt, ilyen például a zöldítésre szánt összeg.

Kis Miklós Zsolt elmondta: a meghirdetett 1300 milliárd forint március óta elérhető. A május 18-i állapot szerint a pályázatok több mint 50 százaléka a beruházási célú, mintegy 42 százalékuk normatív pályázat. Eddig 58 ezer pályázati anyagot bíráltak el, 33 ezer pozitív döntés született - mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 4 ezer pályázatot most értékelnek, egyebek mellett az állattartó telepekre vonatkozó pályázatokat. Sok olyan pályázat is van, amelyeket a Magyar Államkincstár még nem adott át tartalmi értékelésre a Miniszterelnökség számára, ezek például az öntözésfejlesztést, kisüzemek fejlesztését és a szennyvízkezelést érintő pályázatok.

Elmondta, az Európai Bizottságnál kezdeményezték a források átcsoportosítását, ennek eredményére vár a Miniszterelnökség - mondta.

Kis Miklós Zsolt kifejtette: 400 milliárd forint értékű pályázati keret nyitva áll még, egyebek mellett öntözésfejlesztésre, borászati termékfejlesztésre, erdősítésre, környezetvédelemre igényelhető pénz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!