Kissé mérséklődik a külkereskedelem többlete idén az elemzők szerint

Gazdaság, 2018.07.10

Az idei külkereskedelmi többlet mintegy 710 millió euróval  7,37 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról a Takarékbank elemzője szerint.

Suppan Gergely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva kifejtette, hogy a várakozásoknál magasabb volt a csökkenés. Hozzátette, májusban az ipari termelés lassulásával összhangban gyakorlatilag stagnált az export euróértéke, miután idén májusban egy munkanappal kevesebb volt. Az import euróértéke 2,9 százalékkal emelkedett, ami erős belső keresletre utal - jegyezte meg.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is elmaradt a várttól a külkereskedelmi mérleg többlete. Az elemző szerint a következő hónapokban a havi többletek lassan tovább csökkennek.

Az év egészében a Takarékbank arra számít, hogy a külkereskedelmi többlet alacsonyabb lesz a tavalyinál, ami enyhén visszafogja a GDP növekedését, de az így is 4,6 százalékra gyorsulhat, sőt nem zárható ki még ennél dinamikusabb növekedés sem - fejtette ki Suppan Gergely.

Hozzátette: az erős belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a viszonylag kedvező európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése, ezzel szemben az olajárak emelkedése ronthatja a cserearányokat. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év második felében a Takarékbank a forint erősödésére számít a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!