Kissé lanyhult az euróövezet szolgáltató szektorának teljesítménye

Gazdaság, 2017.11.06

Enyhén lassult az euróövezeti szolgáltató szektor teljesítménye októberben - mutatja az IHS Markit hétfőn közölt felmérése.

A piackutató intézet által számított, a szolgáltató szektor teljesítményét tükröző euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) októberben 55 pontra csökkent az előző havi 55,8 pontról.

A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítményét átfogó euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) az ugyancsak hétfőn közölt végleges adat szerint októberben 56 pontra csökkent a szeptemberi 56,7 pontról. A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor együttesen egy ország gazdasági teljesítményének általában több mint kétharmadát adja.

A 3000 cég megkérdezése alapján havonta számolt mutató 50 pont fölötti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását mutatja.

Németországban októberben csak 54,7 ponton állt a szolgáltatási BMI az előző havi 55,6 ponttal szemben. Igen erős az aktivitás a pénzügyi közvetítő szektorban, míg a vendéglátóipar és a távközlés expanziója lassult.

"Jelenleg a feldolgozóipar a sztárszereplő, de a szolgáltatások terén is biztató a fejlődés" - mondta Phil Smith, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A francia szolgáltató szektor növekedési üteme felgyorsult, a BMI 57,3 pontra emelkedett a szeptemberi 57 pontról. A foglalkoztatottság már a tizedik egymást követő hónapban növekszik.

Olaszországban viszont mérséklődött a szolgáltató szektor növekedésének lendülete, a BMI októberben 52,1 pontra süllyedt az előző havi 53,2 pontról. Az erőteljes feldolgozóipari expanzió ellenére a szolgáltató szektor gyengébb teljesítménye a szeptemberi 54,3 pontról 53,9 pontra húzta le az átfogó BMI-t.

A spanyol szolgáltatási BMI megszenvedte a katalán válságot, de az ágazat továbbra is egészséges ütemben fejlődik. A mutató kilenc hónapos mélypontra, 54,6 pontra esett a szeptemberi 56,7 pontról, de változatlanul jóval a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont fölött van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!