Költségvetés - Varga: a jövő évi költségvetés támogatja a családok erősödését

Gazdaság, 2017.06.15

A jövő évi költségvetés támogatja a családok erősödését és biztosítja a kedvező gazdasági folyamatok fennmaradását;  4,3 százalékos növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol - mondta a nemzetgazdasági miniszter a parlamentben csütörtökön, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést.

Elfogadták a 2018-as költségvetést - Varga Mihály sajtótájékoztatója Varga Mihály kiemelte: a jövő évi büdzsé a vállalkozások fejlődését, versenyképességük erősödését is segíti, a munkaadók terhei tovább mérséklődnek, folytatódik a bérfelzárkóztatás és az adócsökkentés.

A 2017-es növekedési várakozásokat megalapozza az idei, első negyedévi 4,2 százalékos GDP-bővülés is - jegyezte meg.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a 2018-as költségvetés végszavazása után kijelentette: a jövő évi költségvetés jelentősen támogatja a családokat, a munkából élőket, lehetővé teszi, hogy egy lépést mindenki tegyen előre. Hozzátette, hogy a kormánypárti frakció egységesen támogatta a jövő évi büdzsét.

Varga Mihály elmondta: összesen 1156 módosító javaslatot nyújtottak be a jövő évi büdzséhez, a kormány változatlanul azt kívánja elérni, hogy a magyar gazdaság teljesítményéből származó pozitívumokat a társadalom valamennyi rétege megtapasztalja. A költségvetés soha nem látott mértékben támogatja az otthonteremtést és a gyermekvállalást, a jövő évi költségvetés végszavazása alapján 20 milliárd forinttal több jut a családok támogatására - hangoztatta a tárcavezető.

A miniszter közölte: jövőre is folytatódik az otthonteremtési program, amelyre együttesen a jövő évben 226 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az állam többek között egy-egy millió forintot átvállal a jelzáloghitellel rendelkező családok tartozásából a harmadik és a további gyermekek születése esetén, erre 10 milliárd forintot szán a kormány - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: három vagy több gyermek esetén elengedik jövőre az anyák diákhitel-tartozását, két gyermek esetén pedig a tartozás 50 százalékát. Emellett egy évvel meghosszabbítja a kormány a diplomás gyedre való jogosultságot, a babakötvényt pedig elérhetővé teszi a határon túl élő magyarok számára.

Arról is szólt, hogy 2018 a családok éve, a kormány az elfogadott büdzsé alapján ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán, emellett az új, demográfiai és családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak. Jelentős tételt jelent a bölcsődefejlesztési programra szánt 3,5 milliárd forint többletforrás is - jelezte a miniszter.

Varga Mihály az adóváltozásokról elmondta: kedvező, hogy 2018. január elsejétől az alapvető élelmiszerek közül a hal és a sertés belsőségek áfakulcsa is 5 százalékra mérséklődik, hozzátette, hogy az áfa-csökkentések jelentős támogatást jelentenek minden magyar családnak. Az adóváltoztatások, a folytatódó adócsökkentés kedvező hatásaként 260 milliárd forint marad a családoknál - jelezte.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette: a vállalkozások terhei 2018-ban tovább mérséklődnek, a versenyképességüket javítja, hogy a munkáltatók által fizetett járulékok mértéke a mostani 22 százalékról 20 százalékra mérséklődik jövőre, emellett a kisvállalati adó kulcsa is további 1 százalékponttal, 13 százalékra csökken.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: jövőre az elfogadott büdzsében összesen 205 milliárd forint tartalék áll rendelkezésre.
(MTI)

Galériánk

Elfogadták a 2018-as költségvetést - Varga Mihály sajtótájékoztatója Elfogadták a 2018-as költségvetést - Varga Mihály sajtótájékoztatója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!