Kormányszóvivő: kiemelt kormányzati figyelem irányul az idei CeBIT digitális szakkiállításra

Gazdaság, 2017.03.16

A kormány szeretné, ha Magyarország a közeljövőben a CeBIT digitális szakkiállítás kiemelt partnerországa, díszvendége lenne, ezért is irányul kiemelt kormányzati figyelem a jövő hétfőn Hannoverben kezdődő rendezvényre - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Ismertetése szerint nemcsak az idei, hanem a későbbi hasonló kiállításokat is kiemelten kezeli a kormányzat, ahogy a Digitális Jólét Programot (DJP) is. Megfeszített háttérmunka zajlik, hogy az ország versenyképes maradjon ebben a szegmensben, és azt erősíteni is tudja - mondta. Kovács Zoltán fontosnak nevezte, hogy a magyar vállalkozások, startupok minél több lehetőséget kapjanak, és megjegyezte, hogy ebben a Magyar Nemzeti Kereskedőház is segítséget nyújt a vállalkozásoknak.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos tájékoztatása szerint a CeBIT idei kiállítását március 20-24. között rendezik Hannoverben, amelyen a magyar részvétel minden eddiginél összefogottabb lesz. Az eseményre több mint 200 ezer szakmai érdeklődőt várnak, a világ minden pontjáról több mint 3000 vállalkozás mutatja be újításait, szolgáltatásait, közöttük több mint 500 startup vállalkozás. A CeBIT-en 21 magyar vállalkozás vesz részt.

A magyar részvétel célja, hogy a standon megjelenő vállalkozások, állami alkalmazások iránt felkeltsék a befektetők érdeklődését, mivel a korábbi években a szektor képviselői euró milliókban mérhető megrendelésekhez, befektetésekhez jutottak a vásáron létrejött üzleti kapcsolatokkal - mutatott rá. Másrészt a magyarországi digitális exportnak szeretnének nagyobb lendületet adni, de a részvétel a magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítése szempontjából is lényeges - tette hozzá. Megjegyezte azt is, azon dolgoznak, hogy már 2019-ben Magyarország legyen a kiállítás díszvendége.

Deutsch Tamás közölte: a kormány 340 millió forinttal támogatta a magyar pavilon kialakítását, a magyar részvételt. A vásáron Magyarország minden eddiginél nagyobb és látványosabb, 400 négyzetméteres alapterületű pavilont állít, bemutatja a magyar innovatív cégek teljesítményének eredményeit. A kiemelt kormányzati figyelmet jelzi a magyar pavilonhoz csatlakozó diplomáciai delegáció is, tagjai között lesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára, Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára - sorolta a miniszterelnöki biztos.

Deliága Ákos, a chatbotokkal (csevegő robotokkal) foglalkozó Talk a Bot ügyvezetője bemutatta a cég által készített chatbot robotot, amely a kiállítás alatt folyamatosan üzenetekben tájékoztatja a résztvevőket a programokról, illetve a magyar stand programjairól. Az ügyfeleik számára fejlesztett alkalmazásaikat eddig félmillió magyar használta - mondta el és hozzátette, hogy a kiállítás jó alkalmat ad nemzetközi terjeszkedésük felgyorsításához.

A CeBIT a világ egyik legnagyobb nemzetközi digitális szakkiállítása, amelyet 1970 óta rendeznek meg Hannoverben. A kiállítás a digitális gazdaság aktuális trendjeit és legfrissebb innovációit mutatja be. A magyar pavilon megjelenésének koncepcióját a riói olimpián is díjnyertes Magyar Ház kivitelezői, a Design Terminál és a Mobilsofa alkották meg. A magyar pavilon szakmai tartalmának összeállításában és a standon megjelenő vállalatok kiválasztásában az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) működött közre. A különleges magyar megjelenést a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!