Közgazdász: az építőiparnak sokszorozó hatása van a gazdaságra

Gazdaság, 2017.06.17

(MTI) - Az építőiparnak sokszorozó hatása van a gazdaság teljesítményére, ezért is fontos, hogy kedvező adatokat közölt az ágazatról a Központi Statisztikai Hivatal - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Ugyanakkor megjegyezte: figyelembe kell venni azt is: nagyon alacsony bázishoz képest emelkedett több mint 20 százalékkal az építőipar áprilisban.

Hozzátette: a kedvező adat hátterében az áll, hogy beindultak az uniós pályázatokhoz kapcsolódó fejlesztések, építkezések, és a lakásfejlesztések is némi állami rásegítéssel.

Kérdésnek nevezte, hogy az ágazati kapacitások mennyire tudják majd kielégíteni az igényeket, megnő majd a kereslet az építőipari munkaerő iránt, hiszen a megrendelések elmaradása miatt sokan külföldre mentek dolgozni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétette: áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. A márciusi 33,3 százalékos kiugró teljesítményt leszámítva az áprilisi adat is három éves rekordnak számít. Az épületek építése 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!