KSH: 19 százalékkal nőtt az építőipar termelése az első negyedévben

Gazdaság, 2018.05.11

Márciusban az építőipari termelés volumene 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az első negyedévben 19,0 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye a januári 42,6 és a februári 26,4 százalékos emelkedés jóvoltából - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havihoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése márciusban 10,3 százalékkal csökkent. A márciusban előállított 186,8 milliárd forint termelési érték azonban 20,8 százalékkal nagyobb a februárinál, és a növekedés egyenletesen oszlik meg a magas- és mélyépítő ágazat között.

Az épületek építésének volumene a februári 20,4 százalék után márciusban 0,2 százalékkal, az első negyedévben pedig 18,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az egyéb építmények építése márciusban 4,1 százalékkal az első negyedévben 21,0 százalékkal nőtt a februári 40,3 százalékos és a januári 31,4 százalékos emelkedés nyomán.

A megkötött új szerződések volumene az előző évhez képest 7,1 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,7 százalékkal kisebb lett. Március folyamán irodaépületek mellett kereskedelmi, ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene március végén 78,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0, az egyéb építményeké 116,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az építőipar termelői árai a tavalyi 5,2 százalékos emelkedés után az első negyedévben 8,2 százalékkal emelkedtek a múlt év első negyedéhez képest, az épületek építése 11,0 százalékkal drágult a mélyépítési termelői árai 5,9 százalékkal emelkedtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!