KSH: 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban

Gazdaság, 2018.04.12

Februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett - erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az export értékesítése 0,2 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,1 százalékkal esett. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerexport 5,5, a vegyipar kivitele 10,2, a gumiiparé 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a gépexport 6,0, a villamosberendezéseké 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A belföldi eladások 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a feldolgozóipar értékesítési volumene 13,7 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos hónapjában.

A járműipar belföldi eladásai 26,1 százalékkal nőttek tavaly februárhoz viszonyítva, a gumiipar 32,6 százalékkal növelte értékesítését. Az élelmiszeripar belföldre 10,0 százalékkal több árut adott el, a gyógyszeripar viszont 0,4 százalékkal kevesebbet.

Összességében a fogyasztási cikkek belföldi értékesítése 11,0 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 6,0 százalékkal meghaladta a tavaly februárit, a beruházási javaké viszont ennél is jobban 15,4 százalékkal nőtt. A további felhasználásra szánt anyagok, részegységek és félkész termékek kereslete 18,2 százalékkal szárnyalta túl a tavaly februárit.

Februárban az összes új megrendelés 6,4 százalékkal volt több annál, mint amennyit egy évvel azelőtt adtak fel, az új belföldi megrendelések 8,0 százalékkal, az export rendelések 6,2 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar összes rendelésállománya azonban 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az export megrendelések 7,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, míg a belföldi rendelések 19,4 százalékkal nőttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!