KSH: 7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban

Gazdaság, 2020.08.06

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján csütörtökön.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt - jelezte a KSH.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt júniusban.

A termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH kommentárja szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben emelkedett.

Májusban az ipari termelés volumene 30,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,8 százalékkal csökkent a termelés. A mélypont áprilisban volt, amikor az ipari termelés 36,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint pedig 36,8 százalékkal csökkent a termelés.

A júniusi ipari termelés részletes adatait augusztus 12-én közli második becslése alapján a KSH.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!