KSH: 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma januárban

Gazdaság, 2017.03.20

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest; együttvéve 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Januárban 15,8 százalékkal több, 295 ezer külföldi vendég töltött el összesen 733 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-éjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön és Budapest-Közép-Duna-vidéken.

A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8-21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

A külföldiek által eltöltött éjszakák több mint tizedét igénybe vevő ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le a hazai kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a KSH.

Az év első hónapjában 3,8 százalékkal több, 296 ezer belföldi vendég töltött el összesen 655 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom hét turisztikai régióban bővült, Észak-Magyarországon stagnált, Dél-Dunántúlon csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 10,7 százalékkal nőtt, elérte a 23,9 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal 13,2 milliárd forintra, az egyéb bevétel 10 százalékkal 5,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele pedig 7,3 százalékkal 5,1 milliárd forintra emelkedett.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) forgalma a kereskedelmi szálláshelyeken 4,8 százalékkal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1670 egység fogadott el pihenőkártyát, 0,9 milliárd forint értékben.

A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 42,5 százalékra nőtt.

Január 31-én a Magyarországon működő egységek száma 45-tel 2400-ra nőtt, a 204 ezer kiadható férőhely csaknem változatlan volt az előző év azonos időszakához hasonlítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!